
Com estalviar energia amb temporitzadors, programadors, termòstats i endolls intel·ligents
La nova tarifa elèctrica amb discriminació horària fa més recomanable que mai l’ús d’aquesta mena de dispositius per aprofitar al màxim els períodes vall
Cada cop més llars i empreses fan servir temporitzadors, programadors, termòstats o endolls intel·ligents per racionalitzar el seu consum d’energia. Aquests dispositius s’han abaratit i simplificat en els darrers anys, fins al punt que estan incorporats a molts electrodomèstics.
La nova tarifa elèctrica que va entrar en vigor el passat 1 de juny introdueix la discriminació horària en tots els contractes domèstics i d’empresa. Sigui quina sigui la teva tarifa elèctrica, hi ha moments en què l’electricitat és més cara i altres en què és més barata, en funció del moment del dia. Això fa que sigui important intentar aprofitar les hores en què costa menys.
Però això no significa que hagis de canviar els teus hàbits, per exemple aixecant-te a les dotze de la nit per posar la rentadora… Existeixen una sèrie de dispositius (temporitzadors, programadors, termòstats i endolls intel·ligents) que t’ajuden a aprofitar les hores vall. Només has de configurar-los perquè activin o desactivin els electrodomèstics, carregadors i altres aparells en el moment més favorable. A més, ofereixen altres funcions molt pràctiques.
Diferència entre temporitzadors, programadors, termòstats i endolls intel·ligents
Tot i que sovint usem aquests termes com si fossin sinònims, existeixen algunes diferències entre els temporitzadors, els programadors, termòstats i els endolls intel·ligents.
- Temporitzadors: són els dispositius més senzills i en principi serveixen per fer que un aparell s’apagui després d’un cert període de temps. L’exemple més habitual seria la funció que incorporen alguns televisors i altres electrodomèstics per apagar-se automàticament després d’un temps d’ús. Malgrat tot, actualment aquest terme es fa servir sovint per referir-se a aparells amb més funcionalitats, com els programadors.
- Programadors: aquests dispositius permeten establir l’hora en què un aparell s’ha d’engegar i apagar. Un exemple típic són les rentadores que permeten programar l’inici del cicle de rentada a una hora concreta, per exemple mentre estàs fora de casa. Els primers programadors eren analògics però actualment dominen els models digitals.
- Termòstats: són aparells que regulen el funcionament de dispositius de climatització, com ara calderes o aparells d’aire condicionat. La seva funció principal és mantenir el rang de temperatura definit, tot i que els models actuals també incorporen altres funcions de temporitzador, programador o fins i tot control a distància amb el mòbil.
- Endolls intel·ligents: els endolls intel·ligents són dispositius que s’instal·len entre un endoll convencional i un aparell. Disposen de connectivitat per wifi o Bluetooth, de manera que permeten controlar l’aparell des d’un ordinador o dispositiu mòbil. Per exemple, per encendre o apagar un llum o l’aire condicionat quan estàs fora de casa. També poden realitzar altres funcions, com mesurar el consum d’energia de l’aparell.
Consells per a l’ús de temporitzadors, programadors, termòstats i endolls intel·ligents
Tot i que també es poden adquirir i usar per separat, molts electrodomèstics moderns (generalment els que s’anomenen “intel·ligents”) incorporen funcions per programar el seu ús. De manera que, en primer lloc, convé esbrinar si els aparells que tens a casa o la feina ofereixen aquestes funcionalitats, consultant les instruccions o la pàgina web del fabricant.
Alternativament, sempre pots comprar temporitzadors, programadors, termòstats i endolls intel·ligents en botigues especialitzades o per Internet, per gestionar el funcionament de qualsevol electrodomèstic o aparell electrònic de casa o de la feina, encara que sigui antic.
Algunes formes d’estalviar energia amb aquests dispositius inclouen:
- Programar la il·luminació de casa o de l’oficina perquè s’apagui a una hora determinada, en lloc d’haver d’estar pendent de no deixar-te cap llum encès abans de marxar. De la mateixa manera, quan estiguis de vacances o de viatge, pots programar l’encesa d’alguns llums per prevenir els possibles robatoris o intents d’ocupació.
- Configurar la rentadora i l’assecadora perquè funcionin a la nit o el cap de setmana, aprofitant els períodes vall que ofereix la nova tarifa elèctrica, sense haver de preocupar-te d’engegar-los manualment. Per exemple, pots activar els programes un parell d’hores abans de llevar-te per estendre la bugada abans de marxar de casa.
- Activar el mode de repòs dels ordinadors i dispositius electrònics per tal que entrin en hibernació quan fa una estona que no hi ha activitat. Això és especialment important en el cas de les oficines o empreses amb molts equips. Pel que fa als dispositius amb bateria, com portàtils, telèfons o tauletes, convé carregar-los a la nit, fent servir un carregador intel·ligent que es desconnecti quan es completi la càrrega.
- Encendre la calefacció i l’aire condicionat amb antelació. D’aquesta manera s’evita tenir-los funcionant durant tot el dia o la nit per gaudir d’una temperatura confortable quan arribes a casa o a l’oficina. Amb un termòstat intel·ligent connectat a Internet, fins i tot pots posar-los en marxa i regular-ne la temperatura des del teu telèfon mòbil.
- Monitorar el consum d’energia mitjançant un endoll intel·ligent. Això et permet detectar els electrodomèstics energèticament ineficients o els “consums fantasma” d’alguns aparells, que segueixen gastant electricitat fins i tot quan estan apagats (mode stand-by) perquè tenen leds, pantalles o rellotges que estan sempre actius.
Tots hem de prendre consciència del cost de l’energia i adaptar-nos per intentar fer-ne un consum més racional. Amb pràctiques tan senzilles com aquestes, al cap de l’any pots aconseguir un estalvi d’electricitat que es noti en la factura i que el medi ambient t’agrairà.