Jornada de Energia

Presentem el projecte Neftis a les “Jornades ENERGÍA” de Gipuzkoa

Ahir vam tenir el plaer de participar activament a les “Jornadas ENERGÍA” organitzades per la Diputación Foral de Gipuzkoa. La directora tècnica comercial d’Electra, Anna Domenjó, va liderar una conferència en què es va abordar el nostre projecte Neftis com a referent pioner en l’àmbit de l’autoconsum compartit industrial.

13a edició de les “Jornadas ENERGÍA”

Amb el lema “Integració dels consumidors i dels agents locals al mercat elèctric”, la 13a edició de les jornades s’ha celebrat per primera vegada a la Fundació de Canvi Climàtic de Gipuzkoa, Naturklima.

Des de l’any 2011, aquestes jornades s’han convertit en una cita anual imprescindible tant per als experts com per als no especialistes en aquest àmbit. Aquesta jornada suposa una gran oportunitat de compartir vivències i descobrir les iniciatives d’altres municipis i ciutadans que es comprometen amb les comunitats energètiques.

Aquesta trobada va congregar més de vuitanta professionals i experts en aquest àmbit, amb l’objectiu de compartir les seves experiències en el marc actual de crisi energètica. El diputat de Sostenibilitat, José Ignacio Asensio, va destacar que “davant la situació de crisi energètica que vivim actualment, la resposta clara és accelerar la nostra transició cap a un model sostenible, eficient i just, reduint la dependència exterior i fomentant les energies renovables”.

Temàtiques de la jornada

El primer bloc de la jornada es va enfocar en l’àmbit del mercat elèctric. Durant aquesta secció, es va abordar el tema del preu de l’electricitat i el seu impacte en els consumidors d’energies renovables i es van proporcionar claus per involucrar la ciutadania en aquest mercat.

El segon bloc va centrar-se en el tema central de la jornada: les comunitats energètiques. Així doncs, es va parlar de diferents exemples de comunitats energètiques com la del polígon industrial Azitain d’Eibar i la del Polígon Agro-Reus. També es va parlar sobre l’autoconsum col·lectiu de Netfis i sobre l’Oficina de Transformació Energètica de Gipuzkoa.

A l’últim bloc de la jornada, es va donar informació sobre les comunitats energètiques del futur. Durant aquesta secció, es van oferir diverses ponències sobre l’evolució de les comunitats energètiques a la Comunitat Valenciana, es va abordar el sistema energètic i la tecnologia blockchain; i es van donar dades sobre la comunitat energètica del barri dels Pajaritos a Sevilla.

Jornada de Energia
Jornada de Energia
Jornada de Energia

Netfis i autoconsum col·lectiu

L’Anna Domenjó, directora tècnica comercial de l’Electra, va liderar la conferència “Autoconsumo colectivo: Netfis laboratorios, Barcelona” sobre el projecte Neftis, pioner en l’autoconsum compartit industrial a Catalunya. 

Les cobertes de Neftis Laboratorios, a Santa Eulàlia de Ronçana (Barcelona) van ser el marc del primer autoconsum compartit industrial de la regió. Electra Caldense Energia va coordinar el projecte, amb Electra Instal·lacions a càrrec de l’enginyeria i la instal·lació, i Elecsum del repartiment energètic.

Aquest projecte destaca com el primer autoconsum compartit industrial legalitzat a Catalunya, amb diversos consums associats i compta amb l’autorització de la Generalitat de Catalunya des de l’octubre de 2022. Neftis Laboratorios ha reduït les emissions de CO₂ en 200 tones anuals, equivalent a la plantació de 6.700 arbres cada any. A més, assegura un estalvi energètic que amortitza la inversió en pocs anys. La companyia produeix i consumeix el 40,2% de la seva energia, mentre el 59,8% es comercialitza a través d’Electra Caldense Energia, que només ofereix energia renovable.

Encara que altres països ja utilitzen aquest sistema, a Catalunya i Espanya, l’autoproducció compartida industrial és una novetat relativament recent. Les empreses busquen mesures sostenibles, i l’autoconsum compartit emergeix com una modalitat amb gran potencial de creixement a mitjà i llarg termini.

Origen de les “Jornadas ENERGÍA”

L’evolució dels actuals sistemes energètics ha generat impactes positius a la nostra societat, però no ha estat exempta de conseqüències crítiques en els àmbits ambiental, econòmic i social.

Sorgeixen nombrosos interrogants entorn de l’energia: és viable un progrés social, econòmic i tecnològic sense recórrer als combustibles fòssils? Hi ha altres alternatives viables? Quines fonts d’energia haurien de guiar el nostre futur? Quin paper ha de jugar la ciutadania en la presa de decisions sobre aquesta qüestió? És factible un model energètic que prioritzi l’equitat?

Amb l’objectiu de buscar respostes a totes aquestes preguntes, l’any 2011 es van organitzar les primeres “Jornadas ENERGÍA” de la Diputación Foral de Gipuzkoa. 

Entrades recomanades