Electraflex

Electra Caldense, Energy Web i Bamboo Energy anuncien el projecte ElectraFlex per dotar de més flexibilitat a la xarxa elèctrica.

La col·laboració estratègica aprofitarà el software de codi obert EW-DOS d’Energy Web i la plataforma SaaS de Bamboo per oferir serveis de flexibilitat a la xarxa de distribució d’Electra Caldense que inclouen l’emmagatzematge en bateries, els vehicles elèctrics, les plantes solars fotovoltaiques i les empreses industrials. Electra Caldense s’incorpora a Energy Web Foundation com a nou membre

 

Caldes de Montbui, Barcelona i Zug, Suïssa 10 de febrer de 2021 L’operador de la xarxa elèctrica català Electra Caldense Holdings, que inclou en seu grup empresarial a la distribuidora eléctrica Electra Caldense Distribució i a la comercialitzadora Electra Caldense Energia, juntament amb Energy Web i Bamboo Energy han anunciat el llançament de la iniciativa conjunta ElectraFlex. Aquesta iniciativa se centrarà en el desplegament d’una plataforma digital que permetrà a Electra Caldense utilitzar la capacitat flexible dels actius connectats a la seva xarxa elèctrica. Altres socis del projecte són l’empresa d’emmagatzematge d’energia basca CEGASA, el proveïdor de punts de càrrega per a vehicles elèctrics Vega Chargersi els clients industrials Top Cable i Recam Laser.

Segons assenyala Oriol Xalabarder, Conseller Delegat del Grup Electra: “Estem molt satisfets d’unir-nos a Energy Web i Bamboo Energy en aquest fantàstic projecte juntament amb els altres socis i estem convençuts que generarem la innovació i el coneixement necessaris per afrontar els reptes de la transició energètica, tant com a empresa comercialitzadora d’energia 100% renovable com també en qualitat d’operadors del sistema de distribució elèctrica”.

Fundada fa més de 100 anys, Electra Caldense és un operador del sistema de distribució de la xarxa elèctrica espanyola que actualment dona servei a més de 12.400 clients del nord de la província de Barcelona. En els últims anys, Electra Caldense ha emprès una sèrie de projectes d’innovació, com ara la participació en la Comunitat de l’Energia RIS3CAT. Electra Caldense és el coordinador principal del projecte NAenCAT en RIS3CAT, que pretén convertir-se en un referent de les xarxes intel·ligents en proporcionar sistemes distribuïts de sensors, control remot i automatització. El nou projecte pilot ElectraFlex portarà aquests esforços encara més lluny, aprofitant les tecnologies digitals de codi obert.

ElectraFlex és la primera plataforma descentralitzada de distribució flexible d’energia del món que està adaptada a les necessitats específiques d’un operador del sistema de distribució (DSO). Aquesta plataforma de flexibilitat multifacètica utilitzarà la tecnologia EW-DOS d’Energy Web per assignar identitats digitals a tots els actius connectats i als participants en el mercat de flexibilitat. Això els permetrà autoregistrarse per a aquests mercats d’energia i oferir serveis a Electra Caldense, així com a l’operador de sistema elèctric espanyol (REE), en nom dels seus propietaris.

En el projecte pilot d’ElectraFlex també s’implantarà la solució de software de Bamboo Energy per l’agregació de la demanda, per tal de gestionar i optimitzar la flexibilitat de la demanda de dues empreses industrials, Top Cable i Recam Laser, juntament amb un parc fotovoltaic amb bateries de CEGASA. En una segona fase, s’afegirà una estació de càrrega bidireccional de vehicles elèctrics de Vega Chargers.

“Electra Caldense s’està convertint en un exemple d’innovació per als operadors de xarxa europeus”, assegura Jesse Morris, director comercial d’Energy Web. “Estan mostrant com els clients residencials, comercials i industrials —així com els seus actius energètics a la xarxa— poden convertir-se en parts veritablement integrades d’un sistema elèctric dinàmic i amb baixes emissions de carboni”.

Xavi Bou, director adjunt del Grup Electra, afegeix: “La combinació d’una plataforma d’agregació d’energia i  la tecnologia blockchain ens permetrà ampliar l’abast dels nostres serveis oferint solucions innovadores als nostres clients a Espanya. D’aquesta manera, podrem impulsar el concepte d’energia transaccional no només per donar més flexibilitat a la demanda dels mercats, sinó també, en breu, en les transaccions energètiques entre iguals (P2P) dins de les comunitats d’energies renovables o altres ecosistemes”.

En el marc del projecte ElectraFlex, Energy web desenvoluparà i implementarà la passarel·la EW SunSpec, un conjunt d’eines de codi obert per a ordinadors industrials de placa única que permetrà que qualsevol recurs energètic distribuït (DER) que compleixi l’especificació SunSpec Modbus tingui la seva pròpia identitat digital a EW-DOS. “Aquestes passarel·les s’integraran en el software d’agregació de la demanda de Bamboo Energy per modelar la resiliència de cada actiu energètic i permetre la millor estratègia per maximitzar el valor de la seva cartera d’actius”, afirma Àlex Gomar, director general de Bamboo Energy. SunSpec és una aliança comercial d’unes 100 empreses d’energia solar i emmagatzematge d’Àsia, Europa i Amèrica del Nord. Energy Web i SunSpec Alliance van anunciar una aliança estratègica l’agost de 2020.

El projecte pilot d’ElectraFlex va començar el gener de 2021 i s’espera que finalitzi a finals de juliol de 2021.

A més, des del passat 17 Febrer de 2021 Electra Caldense s’ha incorporat oficialment a Energy Web Foundation com a nou membre. Electra Caldense allotjarà un node validador en la blockchain d’Energy Web i prendrà part activa en el major ecosistema blockchain energètic del món juntament a d’altres empreses elèctriques, operadors de xarxa, desenvolupadors d’energies renovables, compradors  corporatius d’energia  i molts d’altres.

Sobre Electra Caldense Distribució (DSO)

Electra Caldense Distribució és un operador del sistema de distribució elèctrica fundat el 1917 i que des de llavors garanteix el subministrament elèctric a més de 12.400 usuaris en 10 municipis de les comarques del Vallès Oriental i Occidental (Barcelona), entre altres regions de Catalunya.

Per a més informació, visita https://electracaldensedistribucio.com/

Sobre Electra Caldense Energia (comercialitzadora d’energia)

Electra Caldense Energia és una empresa comercialitzadora d’energia que forma part del Grup Electra, que subministra energia 100% verda certificada a més de 12.800 abonats, entre els quals s’inclouen clients residencials i industrials.

Per a més informació, visita https://electracaldenseenergia.com/

 

Sobre Energy web

Energy Web és una organització internacional sense ànim de lucre impulsada pels seus membres amb l’objectiu d’accelerar la transició energètica centrada en el client i amb baixes emissions de carboni, aprofitant el potencial de les tecnologies digitals de codi obert. El seu sistema operatiu descentralitzat Energy Web (EW-DOS) permet que qualsevol actiu energètic, propietat de qualsevol client, participi en qualsevol mercat energètic. Energy Web Chain, la primera cadena de blocs pública i de nivell empresarial del món adaptada al sector energètic, és la base de la tecnologia EW-DOS. L’ecosistema d’Energy web està format per empreses líders de generació d’energia, operadors de xarxes, desenvolupadors d’energies renovables, compradors d’energia corporatius i empreses líders de IoT i telecomunicacions, entre altres.

Per a més informació, visita https://energyweb.org

 

Sobre Bamboo Energy

Bamboo Energy ofereix una solució SaaS personalitzada i flexible als agregadors independents i empreses de comercialització d’energia, que permet gestionar eficaçment la flexibilitat  dels recursos distribuïts. Bamboo Energy millora el funcionament dels agregadors utilitzant intel·ligència artificial, sofisticats models matemàtics i computació en el núvol. En la seva essència, es basa en la combinació de tècniques avançades d’aprenentatge automàtic per a predir la flexibilitat de la seva cartera de clients i les condicions de mercat, una sòlida modelització matemàtica i algoritmes d’optimització per a la gestió òptima de la cartera i l’anàlisi del comportament. Aquestes característiques no són presents en cap altra solució de software d’agregació energètica del mercat.

Per a més informació, visita https://bambooenergy.tech/

 

Sobre CEGASA Energia

Cegasa va ser fundada l’any 1934 i des del seu origen sempre hem estat una empresa relacionada amb l’acumulació electroquímica d’energia. Som fabricants de Piles Industrials de Zinc-aire, Bateries de Liti-Ió i solucions per a l’emmagatzematge d’energia. Els nostres productes són desenvolupats i fabricats íntegrament a Europa. CEGASA presenta un ampli catàleg de piles en diferents formats i rangs d’energia. El Liti-Ió és la tecnologia recarregable amb les majors prestacions en densitat i cicles. Afegint-hi també que no necessita cap tipus de manteniment, la converteixen en la millor solució cost-prestacions. CEGASA dissenya i fabrica productes i solucions basades en Liti-Ió per a donar respostes a las necessitats d’acumulació d’energia, aplicats a tracció industrial, mobilitat, sistemes estacionaris i renovables.

Per a més informació, visita www.cegasa.com

 

Sobre Vega Chargers

Vega Chargers és una empresa especialitzada en el disseny de carregadors ràpids en corrent contínua (CC) per a vehicles elèctrics. A Vega Chargers treballem cada dia per fer possible un present i un futur més sostenibles en matèria de mobilitat. Per a això, analitzem les necessitats dels nostres clients i proporcionem solucions de càrrega flexibles i escalables per a vehicles elèctrics, abastant des de la concepció i el disseny fins a la fabricació i la distribució. A més, desenvolupem sistemes integrals de software que, juntament amb les nostres estacions de càrrega, són el binomi perfecte per accelerar l’adopció del vehicle elèctric.

Per a més informació, visita www.VegaChargers.com

Entrades recomanades