Com afecten les pujades dels preus de l’electricitat als nostres clients?

L’increment de fins al 27 % en la factura de l’electricitat no s’aplicarà a la majoria dels clients d’Electra Caldense Energia perquè tenen contractat un preu fix tot l’any

Coincidint amb l’inici de l’any i la darrera onada de fred, els preus de l’energia han marcat rècords històrics al nostre país. Això suposa un increment de fins al 27 % en la factura de l’electricitat, que no afectarà la majoria dels clients d’Electra Caldense Energia. Saps per què?

Després de dos anys de tendència a la baixa, els preus de l’electricitat al nostre país s’han disparat en les darreres setmanes. L’organització de consumidors Facua denuncia que el cost que paguen els consumidors pel seu subministrament elèctric s’ha encarit fins a un 27 %.

Aquest increment s’atribueix a factors estacionals com l’arribada de l’hivern i el major consum d’energia, especialment arran de l’onada de fred que va afectar la Península al gener. Però són aquestes realment totes les causes, o hi ha altres factors que repercuteixen en els preus de l’electricitat? I, el més important: com es reflectirà aquesta pujada en les properes factures?

 

Com es fixen els preus de l’electricitat

El primer que cal saber és que només el 30 % de l’import de la factura elèctrica està destinat realment a pagar les despeses de generació de l’energia. La resta són impostos i costos regulats que serveixen per abonar el manteniment de les xarxes de distribució, finançar les energies renovables i el tractament dels residus produïts per les centrals nuclears i altres serveis deficitaris, com per exemple la generació d’electricitat a les illes Canàries. També hi ha una part de la factura que es destina a finançar el polèmic “dèficit de tarifa” del sector elèctric.

Tots aquests conceptes, que suposen el 70 % de la factura, no es veuran afectats per les pujades en els preus de generació de l’electricitat que s’han produït en les darreres setmanes.

Pel que fa a la generació d’electricitat pròpiament dita, al nostre país s’aplica l’anomenat sistema marginalista. Això significa que es paga un preu de producció fix per l’energia cada hora de l’any, en funció de l’oferta i la demanda. El preu queda fixat per l’oferta que hagi realitzat l’última planta que s’hagi de posar en funcionament per cobrir la demanda. Tota la resta de l’electricitat es cobra a aquest preu únic, independentment d’on i com es produeixi.

El “problema” d’aquest mètode és que, quan hi ha un increment de consum molt acusat (per exemple durant una onada de fred), per cobrir la demanda s’han de posar en funcionament recursos addicionals com les plantes de cicle combinat, que funcionen amb gas natural. Els preus de producció d’aquestes plantes poden ser més alts perquè depenen de combustibles fòssils que s’encareixen a l’hivern, com és el cas del gas natural, que es fa servir també per calefacció.

Per tant, el que ha succeït en aquest cas és que s’han sumat els efectes d’una major demanda d’electricitat amb problemes puntuals de subministrament de gas natural que n’han encarit el preu, provocant que es disparin els costos de generació i, finalment, els preus de l’electricitat.

 

Perquè la pujada dels preus de l’electricitat no t’afecta si ets client nostre

Per acabar d’entendre l’impacte que té l’increment dels costos de generació de l’energia en la factura dels consumidors, cal explicar la diferència entre els dos tipus de contractes de subministrament d’electricitat que existeixen al nostre país: el preu regulat i el preu lliure.

El preu regulat és el que s’aplica a la majoria de consumidors domèstics i es basa en la tarifa regulada PVPC (Preu Voluntari per al Petit Consumidor). Aquest preu és variable en funció de l’oferta i la demanda, però generalment sol ser inferior al preu del mercat lliure. A més a més, pertànyer al mercat regulat permet accedir al bo social de l’electricitat, que aplica descomptes de fins al 40 % als consumidors que integren els col·lectius més vulnerables.

En el preu lliure, les tarifes estan totalment liberalitzades i això permet accedir a ofertes de les companyies comercialitzadores, que sovint combinen el subministrament d’electricitat i gas. Teòricament, es poden arribar a pagar preus més econòmics que en el mercat regulat. Però la realitat és que, segons Facua, els clients del mercat lliure paguen fins a un 56 % més que aquells que estan acollits a la tarifa PVPC, tot i que varia molt segons la companyia elèctrica.

La gran majoria de clients d’Electra Caldense Energia (especialment els particulars amb una potència contractada inferior a 10 kW) pertanyen al mercat regulat i, per tant, es beneficien de la protecció que ofereix la tarifa PVPC i poden sol·licitar el bo social si compleixen els requisits. A més a més, totes les tarifes d’Electra Caldense Energia es basen en un preu fix sobre l’energia per contracte. Això vol dir que, durant tot l’any, pagaràs l’electricitat al mateix cost sense que s’apliquin les possibles pujades en els costos de generació, que assumim nosaltres.

Finalment, si ets client d’Electra Caldense Energia, gaudeixes d’altres avantatges com la possibilitat de triar una tarifa amb discriminació horària, que et permet tenir un preu més baix per a les hores on fas un major consum d’electricitat. També t’ajudem a tramitar el teu bo social i si esculls la factura electrònica, contribuiràs a cuidar el medi ambient i t’estalviaràs 6 euros cada any!

 

Vine a Electra Caldense Energia i deixa de preocupar-te pels preus de l’electricitat. Informa’t!

Entrades recomanades